Startpagina
Het Consortium voor Innovatie organiseert ook in 2009 een studiereis naar Amerika!
Startpagina
woensdag 4 november 2009
Woensdag 4 november 08:15 uur: General Session

De woensdagochtend begint goed met het vieren van de verjaardag van Ferdi. Om zeven uur is iedereen aanwezig en zijn er ballonnen, cadeautjes en een taartje. Ferdi is er stil van. Kwart over 8 precies begint de General Sessie in de grote zaal. De voorzitster van de Educause leidt de conferentie met veel enthousiasme in.

Jim Collins - Good to Great and the Social Sectors
woensdag 4 november 001 Good is the enemy of great. Onderzoek wijst uit dat Greatness niet komt door omstandigheden, maar uit discipline en toewijding. Als je hze et omdraait kun je afvragen hoe een bedrijf wat eerst great was daarna wegzakte. Omstandigheden gelijk aan die van bedrijven die steeds beter worden.

stages of decline: (stappen zijn) 1.Hubris Born of Success, 2.Undisciplined Pursuit of More, 3.Denial of Risk and Peril, 4.Grasping for salvation, 5.Capiltulation to irrelevance or death. Jim zegt dat je het zelf in de hand hebt.

Het is niet zo dat scholen meer op bedrijven moeten lijken. De meeste bedrijven zijn middelmatig. Het gaat om Discipline en toewijding.

If you think you're great, you're not.

Leiderschap is belangrijk om het verschil te maken: Er zijn volgens Jim vijf niveaus. Een Great leader moet ze alle vijf hebben. Met als belangrijkste eigenschap bescheidenheid: het gaat niet om jou maar om het doel.

Level 5 Leadership woensdag 4 november 003
1. Highy Capable Individual
2. Contributing Team-Member
3. Competent Manager
4. Effective Leader
5. Level 5 Executive

Er zijn twee soorten level 5 leaders. Eentje met ├ílle macht en zoals bij colleges en universities die het niet hebben. Het lijkt wel net alsof ze  die macht hebben, maar hebben het niet. The exercise of power is not leading. True leadership is dat mensen je volgen terwijl ze de optie hebben om je niet te volgen. (Herkenbaar he?)

Gevaren: te veel willen, op alle vlakken willen groeien. Dat red je gewoon niet. Motiveren werkt niet, stelt deze man. Je bent zelf al gemotiveerd. Dat is een belediging. Je moet er wel voor zorgen dat mensen niet gedemotiveerd raken. Er is geen tekort aan motivatie, er is een tekort aan mensen die mensen gemotiveerd houden. Dat is het verschil tussen een goede en een geweldige leider. Hoe raken mensen gedemotiveerd? Ontkenning van de zaken die mensen belangrijk vinden, die aangepakt moeten worden. En omgaan met moeilijkheden. Je moet wel volhouden, maar niet de waarheid ontkennen. Daarnaast moeten we ook niet denken dat het maar 1 aspect is dat je moet veranderen. En dat het snel gaat. Het gaat langzaam (gemiddeld 7 jaar) en het kent veel aspecten.

In het bedrijfsleven kun je succes aflezen van het financiele resultaat. Dat gaat niet bij scholen: Daar gaat het om goede mensen, financien en het beeld dat men van je hebt: je reputatie.

Jim vraagt de zaal wie er een to-do list heeft, veel handen gaan omhoog. Dan vraagt hij wie een not-to-do list heeft... Keuzes maken... (Hij maakt ook graag een grapje over dat we nu op de to-do list moeten schrijven dat we een not-to-do lijst moeten maken :-)

Daarna komt Jim weer terug op de opmerking 'when you think you're great, you're not'. Je moet er nooit komen: er moet altijd iets te verbeteren zijn, waar je naar kan streven.

Preserve Core values & Core purpose : Core ideology
Change cultural and operating practices & specific goals & Strategy: envisioned future
You can change the world by being consistant in your values.

The right people
What are 'the right people? The right people have your values, they don't need to be managed, right people have responsiblities not a job, they tell what they do, they look in the mirror and take their responsibility when something goes wrong and look aroud when something goes right. And the right people are inspired by the goals of the organization.

10 dingen die we moeten doen:
1. do your diagnostics from your department/team (gratis op de website)
2. how many keyseates do you have en zitten daar de goede mensen op
3. kies een personal board of directors (mensen die je bewondert)
4. get young people in your face.
5. turn of your electronic gadgets. je moet white-space creeeren om na te denken. geen telefoon of email
6. stel de vragen, begin niet met antwoorden
7. je kunt niet alles doen. Kiezen wat je niet doet.
8. Vraag waar de mensen in je team verantwoordelijk voor zijn.
9. ontdek de risico's die je kunnen laten zinken.
10. Richt je op de toekomst, op wat je kunt doen.

Laat je niet gevangen nemen door omstandigheden. Je bent vrij in je keuzen.

It seems to me you spend to much of your time surviving, you will survive. It seems to be you spend to much time in being succesful. Spend your time in being USEFULL, so go out and BE USEFULL.

Een inspirerend verhaal, misschien makkelijk soms (makkelijk om te vertellen, moeilijker te realiseren...), maar wel veel waarheid. Benieuwd wat de anderen ervan vonden...!

Maaike Stam

Een reactie posten

<< Startpagina