Startpagina
Het Consortium voor Innovatie organiseert ook in 2009 een studiereis naar Amerika!
Startpagina
donderdag 5 november 2009
The changing role of the CIO - H.David Lambert, vice president for Information Services and Chief Information Officer Georgetown University


GeorgetownDavid Lambert is vandaag toevallig (ookal!) jarig en hij wordt van harte toegezongen door de zaal :). Deze mijnheer komt uit Georgetown, daar zijn we gisteren geweest! Al zijn we (ik zit naast Leo Bakker) onzeker of het hetzelfde stadje betreft...want dit oude kleine mijnwerkersdorpje is misschien toch een ander Georgetown?

De rol van CIO is ontwikkeld: Meer complexteit, meer instituutbrede scope. Daardoor komen ook meer onderwerpen aan bod zoals beveiliging en continuiteit. De rol van IT is ook zo belangrijk dat het meer over het beheer gaat: zorg dat het werkt en zorg dat eruit wordt gehaald wat erin zit. Het email-systeem dat alle medewerkers (en studenten) mag er niet uitliggen of langzaam zijn. Nooit. Veel applicaties en koppelingen met applicaties zijn allemaal cruciaal geworden in een periode van vijf jaar. De CIO verandert daardoor in een Risk Management Officer, voorbeelden zijn:
-Network & application security
-acceptable use
-information privacy
-disaster recovery
-availability
-regulatory compliance
-e-discovery
-large scale project management
-campus safety

De verhouding tussen centrale en afdelings-applicaties is veranderd totaal omgedraaid. Was eerst het belangrijkste deel van de applicaties van individuele afdelingen en alleen daar in gebruik, is dat nu andersom. Zo zien we dat bij het ROCva ook, hoewel het aantal onderwijs applicaties nog wel enorm groot is, zijn er steeds meer grote applicaties ROC-breed in gebruik.

De CIO wordt daardoor een strategisch leider die in staat moet zijn om de techniek aan te sturen als in gesprek te gaan met de business. Men mengt hier de rollen van directeur ICT, architectuur en Informatiemanagement. Wil je dat allemaal combineren, ben je wel een schaap met 5 poten?

De presentator verbaast zich over een realiteit die voor ons echt dagelijkse realiteit is. Niet iets om je over te verbazen, maar om je schouders onder te zetten. Ja de wereld is veranderd. En nu? Misschien is de doelgroep van de presentatie een andere? Er was geen woord gelogen bij, en ik denk dat er binnen onze instellingen nog voldoende mensen zijn die zich niet realiseren hoe complex het allemaal ondertussen is!

Maaike Stam

Een reactie posten

<< Startpagina