Startpagina
Het Consortium voor Innovatie organiseert ook in 2009 een studiereis naar Amerika!
Startpagina
vrijdag 6 november 2009
Slotsessie Educause Annual Conference 2009 in Denver

P1190400 Opening natuurlijk weer door onze gastvrouw Diana Oblinger. De volgende Educause wordt georganiseerd van 12-15 oktober in Annaheim - Californie.

Dancing with History: A Cautionary Tale - Brenda Gourley, former Vice Chancellor and President The Open University UK

Brenda is een ontzettend Engelse Dame van tenminste achterin de 50, die eigenlijk oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Heerlijk om eens een engels accent te horen :) Brenda maakt zelf geen gebruik van 'technology'. Ik blijf maar wachten op leuke plaatjes of filmpjes, maar ze komen niet. Hoewel de rol van technologie in haar instituut volgens haar heel belangrijk en groot is...

Scholing is nodig om een verandering te maken in de uitdagingen van vandaag. En er zijn wereldwijd veel mensen die scholing nodig hebben (en momenteel niet krijgen!)P1190406

Brenda Gorley vertelt over het ontstaan van de Open University in Groot Brittanie, waar ze president van was. Over het open karakter (iedereen wordt toegelaten) en de scepcis waarmee het idee ruim 40 jaar geleden werd ontvangen.
Op dit moment lukt het om de kwaliteit van deze universiteit hoog te houden ondanks de enorme omvang (grootste in de UK) wat juist door de omvang erg moeilijk is.

Kenmerking van het onderwijs van de OU
Blended Learning, beschikbaarheid van bijlessen, online studiemateriaal van hoge kwaliteit en gebruik van technologie in en rond de lessen. De universiteit is niet alleen open, maar men probeert ook actief mensen naar binnen te trekken en te motiveren. Er worden allerlei introductie lessen gegeven om mensen kennis te laten maken met vakken en beroepen waar men geen beeld van heeft (dat heeft vast heel veel toegevoegde waarde!!)

P1190411 Wat mooi is dat het idee van een 'open' universiteit nu in veel meer landen is gerealiseerd: met onder andere een hele grote in India (hoeveel leerlingen ookal weer?)

Het continue succes van deze universiteit 'was not some sort of happy accident'. De concurrentie is ontzettend toegenomen. Hoe men dit aanpakt is:
-scenario based planning
-business-like approach (outsourcing, using of open source met Moodle)
-performance management (groter bewustzijn van kosten)
-measuring: if you want something managed: you'd better measure it, and be careful what you measure, because it's going to be managed...
-recruiting vanuit het bedrijfsleven
-goed om je heen kijken naar concurrenten en 'klanten'.

Trends in higher educationP1190376
-Technologische verandering: mogelijkheid tot communicatie , openheid, samenwerking, en allemaal bijna gratis.
-Een zorg is wel dat er juist veel leermiddelen op het noordelijk halfrond worden gemaakt.

Verandering is nodig over een aantal assen:
-Integratie van de digitale mogelijkheden in het onderwijs. Docenten/professoren doen dit onvoldoende. Ze refereert hier met name ook aan het doen van onderzoek.
-Het is nu mogelijk om overal in de wereld lessen te volgen en voor docenten om overal ter wereld bij te dragen aan lessen ook van andere instituten dan die van jezelf: dit moet juist worden aangemoedigd, vindt Brenda.
-Collaborative learning is much more effective than individual learning.
-verandering van teacher-centric naar student-centric.
-beweging van formal- naar informal- learning
-management & investment: er moet tijd en inzet worden geinvesteerd. Kostenreductie moet niet via de salami techniek, maar er moet worden gekozen:

P1190413 You haven't got a strategy unless you know what you're NOT going to do.

-Investeren oa in opleiding van personeel, infrastructuur, kwaliteit-systemen, zorgen dat invloed van buiten naar binnen komt en meegenomen wordt in het government-proces.

(ondertussen is de tijd voorbij, maar het gaat maar door, en het wordt steeds moeilijker om de aandacht erbij te houden en de kern eruit te halen, dus als een van de andere aanwezigen nog iets wil aanvullen... graag! )

who says elefants can't dance?
Universiteiten hebben een grote verantwoordelijkheid: om ervoor te zorgen dat iedereen op de wereld kan leren, niet alleen diegenen die bij je op school zitten! (en dan moeten ze leren dansen?! En daar moet in worden geinvesteerd...)

Maaike (tekst) en Ellen (fotografie)

Labels:

Een reactie posten

<< Startpagina