Startpagina
Het Consortium voor Innovatie organiseert ook in 2009 een studiereis naar Amerika!
Startpagina
donderdag 5 november 2009
05/11 Copyright values, general Session

Presentatie waarin de uitgangspunten werden uitgelegd achter de amerikaanse copyright wetgeving en de beperkingen die daaruit ontstaan voor film en les- en onderzoeksproducten. En dat zijn beperkingen die in de loop der tijd erger worden omdat na vele jaren de houder van de rechten er niet meer is en de rechten niet zijn vrijgegeven.
Door de manier waarop men in wetenschap en onderwijs documenten etc wil delen, wordt men door deze wet gecriminaliseerd. En ook door de manier waarop kinderen/jongeren tegenwoordig digitale informatie verzamelen, samenvoegen en distribueren, worden ook zij in hun onschuld gecriminaliseerd.
De spreker roept op tot tegenactie, niet direct door verandering van de wet maar doordat de makers aan de gebruikers vrijwaring van rechten gebruik te geven. Hiervoor bestaat een populaire, juridische en digitale tekst onder de titel Creative Commons. Inmiddels is dit er ook voor fysieke goederen.
In nabespreking met Leo bleek dat Kennisnet hier onderzoek naar doet en voorstellen heeft. Het lijkt me zeer relevant voor het digitale lesmateriaal vanuit uitgevers, SPL etc en wat we intern maken.


Ferdi van Engelen, ROC Leiden

Een reactie posten

<< Startpagina